Концерт класичне музике у Грачанци

У Алтернативном културном центру у Грачаници шведски виолиниста Семи Стахлхамер, концерт мајстор  шведске Краљевске опере из Стокхолма, синоћ је одржао концерт класичне музике. Извео је композиције шведске традиционалне музике и Јохана Себастијана Баха.

Концерту је присуствовало око 80-так људи, међу којима је био и амбасадор Шведске за Косово, Албанију и Македонију Ларс Вахлунд. Он се на почетку обратио присутнима,  пожелео добродошлицу и објаснио како је дошао на идеју да публици у Грачаници приреди овакав концерт.

“Негде сам прочитао интервју господина Бојана Стојановића, у ком се он пита колико људи јужно од Ибра свира виолину или клавир. Онда сам замолио свог пријатеља Семија као и госпођу Јохану, која тренутно ради као административни службеник у шведској амбасади, а пре тога је свирала професионално виолину, да дође овде и поделе ту вештину са вама у нади да ће овај концерт обогатити ваш културни  живот и да ће можда подстаћи младе људе у Грачаници да се баве сличним стварима”, рекао је Вахлунд.

Виолиниста Семи Стахлхамер је у изјави за КИМ радио рекао да је први пут на Косову и да му је веома драго што је упознао публику са Косова и што је толико људи било заинтересовано за ову врсту музике.

“Увек је интересантно упознати ново место, ово ми изгледа као веома лепо. И много ми је драго што сам упознао овај народ овде.”

Након наступа виолинисте приређен је коктел за све посетиоце уз џез.

Концерт је организовао Центар за мир и толеранцију и Општина Грачаница.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s